Újabb Diétás Finomságok

2014.02.27 09:36

 

Finom, diétás, könnyen elkészíthető

 
 
 

Cukkinis csirkefalatok olasz módra

 
 

 

2 cukkini

400 g darált csirkemell

olasz fűszerkeverék (Update Italian Marinade)

chili

1 konzerv gomba

2 dl paradicsomszósz

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

sajt

 

A cukkiniket félbevágjuk, kb fél cm-re afalától kikanalazzuk a belesejét, ezt kis kockákra vágjuk  és félretesszük, mert majd a töltelékbe még szükség lesz rá. 

A felaprított hagymákat olívaolajon/kókuszzsíron üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darálthúst és fehéredésig pirítjuk, majd megfűszerezzük sóval, olasz fűszerkeverékkel, kevés chilivel. Amikor a hús már kezd pirulni hozzáadjuk a gombát, a cukkini felkockázott belsejét és a paradicsomszószt és kb még 15-20 percig alacsony lángon, fedő alatt főzzük, néha megkavargatjuk. Ha kész, levesszük a tűzről.
Egy tepsibe tesszük a félbevágott cukkiniket és ebbe töltjük bele az elkészített olaszos darálthúst, majd a tetejére sajtot teszünk és mehet a sütőbe kb 3/4 órára 200 fokon.

 

"Madártej"

 

 
Hozzávalók:
 
8-10 tojásfehérje
Zuckwia édesítő
Vaníliás fehérjepor
Zsírszegény tej
 
 
A tojásfehérjéket géppel habbá verjük, majd kanállal felszaggatva forró vízbe helyezzük és készre főzzük. 2-3 liter zsírszegény tejbe 3-4 adagolókanál vaníliás fehérjét és ízlés szerint édesítőt keverünk. Erre helyezzük rá a már kifőtt tojáshab darabokat. Tetszés szerint akár vanília aromával is megfűszerezhetjük. A nap bármely szakában bátran fogyasztható!
 
 

 

Diétás tojásfehérje muffin

 

 

1 tojássárgája
5 tojásfehérje
20 g szójaliszt

20 g lenmagliszt

egy csipet szódabikarbóna

só, bors, zöldfűszer
100 g csirkemellsonka 

50 g light sajt

 

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sárgájához pedig hozzákeverjük a többi hozzávalót, fűszereket, kis vízzel hígíthatjuk. Ehhez több adagban hozzákeverjük a fehérjét, óvatos mozdulatokkal hogy ne törjön össze. Ezután muffinformákba kanalazzuk a masszát. Kb 170 fokon 20 percig sütjük.

 

 

Fehérjepuding

 
 
A zselatint a csomagoláson található utasítás szerint elkészítjük, csak itt a hozzáadott folyadék egyvelege a 8-10 dl víz/ vagy tejben elkevert fehérjepor lesz (ebből is alkalmazhatunk laktózmenteset akár). Öntetként Walden Farms 0 kalórás eperszószt használhatunk.

 

Édesburgonya püré (diétás)

 
 
Elkészítési módja ugyanaz mint a rednes burgonyapürének. Meghámozzuk és forró vízben puhára főzzük az édesburgonyákat, majd botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint sóval és esetleg light ketchuppel ízesítjük. Remek glikémiás indexe miatt kiváló kiegészítője bármelyik étrendnek!
 
 

Fogyókúrás mákos tészta

 
 
- teljes kiőrlésű durum tészta (módjával: 50-80 g /fő/adag max. testsúlytól függően)
- sűrűre kevert vaníliás fehérje
- mák + eritrit
 

A mák előnyös hatásai: 

 

Csontozat erősítése
Mivel a mák nagy mértékben tartalmaz kalciumot, illetve B1-, B6-, és B2-vitaminokat és E-vitamint, ezzel képes a csontritkulást megelőzni, illetve a csontsűrűség állapotát javítani, így minden korosztály számára fontos lehet a fogyasztása. De tartalmaz vasat, magnéziumot és káliumot is. Így nélkülözhetetlen ásványi anyag forrásként szolgálhat egész évben.

 

Béltisztító hatás
Mivel a mákszemek alig emésztődnek meg a szervezetünkben, így nagyon hatásos segítség a bélcsatorna tisztításában és ezzel számos a bélrendszert érintő betegséget előzhetünk meg a fogyasztásával.

 

Csökkenti a vérnyomást
A mák jótékony hatással van a vérkeringésünkre is, ugyanis vérnyomáscsökkentő hatása van, illetve fogyasztásával megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása is. De ezen kívül azoknak is érdemes több mákot fogyasztaniuk, akik a koleszterin szintjüket szeretnék csökkenteni, illetve karbantartani.

 

Görcsoldó
A mákban található anyagok a görcsoldásban is segíthetnek. Gyomor- vagy bélgörcsök ellen is hatékony, de a menstruációs zavarok terápiájában is használják. Ezen kívül hatékony a sebek gyógyításában és fogyasztásával növelhető a szellemi teljesítőképesség is, ezen kívül pedig köztudottan nyugtató hatással is rendelkezik, így főleg stresszes időszakokban hasznos segítségünkre lehet.

 

 

Paradicsomos húsgombóc

 
 

Hozzávalók:

Gombóchoz:
Fél kg darált csirkemell
1 tojás
1 ek lenmag
Só, bors, pirospaprika ízlés szerint
Zabkorpa
Ételízesítő
1 paprika

A húst, tojást, lenmagot, fűszereket összegyúrjuk, ha nem elèg sűrű  besűríthetjük zabkorpával de nem szükséges.  Gombócokat formálunk és a forrásban lévő vízbe rakjuk ( alacsony lángra vegyük , ha nagyon forr a víz szétesnek a gombócok) amibe már előtte beletettük a kicsumázott paprikát és az ételízesítőt. Kb fél óráig főzzük, majd kiszedjük a gombócokat óvatosan.

Mártáshoz:

2-1, 5 l üveges paradicsomlé
4-5 ek Eritrit
2 kk Bazsalikom

A paradicsomlét felforraljuk majd nagyon pici sót, édesítőt és a bazsalikomot hozzáadjuk. Még kis ideig kevergetés mellett rotyogtatjuk. Majd levesszük a tűzről és a gombócokkal együtt fogyaszthatjuk is.

 

Édesítésre

 
 

Nulla kalóriás szószok

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Az oldal finom és diétás receptjeiért Köszönet: Barbinak