Gyúrós konyha

2014.11.01 16:37

Receptek

 

Gyúrós Pizza

 
 
     Tészta:
-30 g útifűmaghéj

-50 g DiaWellness 50%-os szénhidrátcsökketett liszt vagy Update Master Mix

-30 g kendermagliszt

-30 g natur ízű marha /vagy rizsfehérje (www.rizsfeherje.hu vagy enproteinem.hu/termekek/feherje-porok)

-2 ek kókuszolaj

-víz

-só

-lenmag

    Mindent összekeverünk, úgy hogy gyúrható állagú tésztát kapjunk. A vizet óvatosan adagoljuk! Ha túl ragacsos lesz akkor még lisztet tehetünk hozzá. A tésztát amilyen vékonyra csak tudjuk kinyújtjuk, úgy hogy tepsi nagyságú legyen.

 

    Feltét:

-400 g darált marhahús

- 1-2 dl vörösbor

- 1 nagy fej vöröshagyma felkockázva

-só, bors

-oregánó, kakukkfű, bazsalikom

- darabolt paradicsom

-3-4 dl paradicsomlé

- sztívia ízlés szerint

    A  pizzán a feltét tulajdonképpen bolognai szósz lesz, amit a következőképpen készítünk el. A hagymát üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a darálthúst és fehéredésig tovább kavargatjuk. Közben megszórjuk a fűszerekkel, és ráöntjük a vörösbort. Alacsony lángon kb 15-20 percig fedő alatt pároljuk. Figyeljük, hogyha elfogyna alóla a bor akkor pótoljuk (ilyenkor akár már vízzel is lehet). Ezután hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, paradicsomlét, valamint az édesítőszert  és további 20 percig pároljuk fedő alatt.

 

    A tepsit kibéleljük sütőpapírral, arra tesszük a tésztát, majd rákanalazzuk a szószunkat. Előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük kb 180 fokon.

 

Palacsinta izmosodni

 

 

Reggelire: Palacsinta Naturize/vagy Myprotein rizsfehérjéből: ( kb 4 db palacsinta)

- 30 g rizsfehérje

- 1 ek nyílgyökérliszt

-2 ek tönkölyliszt

- 1 citrom reszelt héja

- eritritol ízlés szerint

-1 egész tojás+3 tojásfehérje

 

A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd palacsintasütőben alacsony fokozaton kisütjük. A sütéshez kókuszolajat vagy 0 kalóriás olajsprayt használjunk. Itt a töltelék totu gyümölcsökkel összeturmixolva.

 

 

Tortavarázs

 
 
 

 

Túrógombóc light/Gyúrógombóc

 
 
 

    Izmosodj "túrógombóccal": 250 g totu (tojásfehérje túró állagban; bioboltokban); 2 db tojás; 1 citrom reszelt héja; 1 evk. nyírgyökérliszt; 2 evk. utifűmaghéj; pár csepp vaníliaaroma. Ezeket összeturmixoljuk; golyóformára gyúrjuk őket kezünkkel s forrásban lévő de nem lobogó vízbe tesszük főni. Panír: apró szemű zabppehely, pirítva. Eritritollal megszórva. Öntet: csokis rizs vagy marhafehérje vízzel sűrűre keverve; pár csepp rumaroma. Laktózérzékenyek is fogyaszthatják!

 

 

"Bűnözz" az étkezésben egészségesen

 
 

 

Diétás "Császármorzsa" Tartós Fogyás módra:

- 30 g rizsfehérje

- 30 g tönkölykorpa

- 1 ek. kókuszliszt

- 2 tojásfehérje

- eritritol ízlés szerint

- 1 citrom reszelt héja

- egy kis sütőpor

- 1-2 dl víz ( sűrű tésztát kell kapnunk)

 

Az összetevőket öszeturmixoljuk és serpenyőben kisütjük, néha kavargatjuk. Tetejére pépesített gyümölcs került ( fél zöldalma és 4 szem eper).

 

 

Lecsó (diétás változat)
 

 
 

- 1 kg csirkemell

- 5-6 db nagy tv paprika

- 4-5 paradicsom

- pár vékony szelet füstölt kolbász vagy valamilyen füstölt hús ( csak az íze végett)

- 2 fej vöröshagyma

-pirospaprika por

- só, bors

-petrezselyem

-chilli

 

A hagymát kis kockákra szeleteljük és egy magasfalú edényben kókuszzsíron magas hőfokon (8-9) üvegesre pirítjuk a kolbászszeletekkel együtt . Megszórjuk pirospaprikával, majd rögtön ráborítjuk a kockákra vágott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk petrezselyemmel és kevés chillivel. Fehéredésig pirítjuk. Közben felszeleteljük a paprikát és a paradicsomot majd ezt is az edénybe tesszük. A hőfokot közepesre állítjuk ( 5-6) és még tovább 1 óránt át főzzük. Köretként párolt barnarizst tálalhatunk mellé.

 

 

Mini Hot Dog

 
 
 

Csúnya és Finom:)

Mini HotDog falatkák (1 személyre)

- 30 g rizsfehérje v

-10 g útifűmaghéj

-30 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt v zabliszt

-só

-lenmagolaj

-lenmag vagy szezámmag

-2 chillis szója virsli

 

A 2 virslit összesen 4-4 részre vágjuk. A többi hozzávalót kis víz hozzáadásával gyúrható masszává kavarjuk. A "tésztánkat" ha nagyon precízek akarunk lenni akkor kinyújtjuk, és a virslivel együtt kis kifliket formázunk. Ha inkább gyorsak akarunk lenni, akkor pedig a markunkban kis adagokban kilapogatva belecsomagoljuk a virslit. Így a képen látható formát kapjuk. A tetejére még magvakat is szórhatunk, majd fél órára a sütőbe tesszük. Light ketchuppal és dijoni mustárral fogyaszthatjuk, zöldségként spenótot vagy madársalátát együnk mellé.

Természetesen sima virslivel is elkészíthető, viszont úgy már nem diétás ételről lesz szó. A szója virsliben jelentéktelen mennyiségű transzzsírsav található, s fehérjetartalma is jóval magasabb, mint a hagyományos baromfi húsból vagy sertéshúsból készült. társainak.

 

 

Nassolnivaló akár éjszaka is

 
 
 

Megőrülsz hogy semmit sem nassolhatsz éjfélkor...?! Itt a megoldás: SÜLT ZELLER; sóval és cseppnyi fokhagymás olívaolajjal. Zero calória;) 180 fokon minimum 1,5 órát süssük. Sütőpapírt használhatunk így a mosogatást is megspórolhatjuk. Reszelhetjük is, hogy még ropogósabb legyen.

 

 

Diétás rántott hús

 
 
 

Imádod a rántott húst...de félsz hogy hízlal a menzán? Íme a megoldás:

Hozzávalók (2személyre):

- 250 g csirkemell

- aprószemű zabpehely vagy zabkorpa

- zabliszt

- 2 tojás

- só, bors

- chillis fűszerkeverék vagy sült csirke fűszerkeverék

 

A hús két vagy több részre osztjuk, vékonyra klopfoljuk. Tetszőleges fűszerezzük. Először a zablisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a zabpehelybe forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, olajspay-vel lefújjuk és pirulásig sütjük a sütőben. Közben egyszer fordítunk is a hússzeleteken.

Zöldségkörettel vagy salátával tálaljuk.

 

Tipp:

- a panírba különféle magvakat is keverhetünk: szezámmag, lenmag, kendermag stb., sőt tört chillivel is fokozhatjuk az ízeket

 

 

Ráksaláta vacsorára

 
 
Citrommal és chillis-fokhagymás olajjal pirított garnéla; rukkola csírával kibélelt salátaágyon, parmezánnal meghintve. Elkészítési idő 15 perc.
 

 

Caesar saláta cukor nélkül

 
 
 

egy csomag apróra vágott saláta keverék

300 g csirkemel

sültcsirkefűszer

bors

citromlé

2 ek szezámmag

chillis olívaolaj

öntet:

1 pohár joghurt

1 ek mustár

1 tk etiritol v. cukvia

parmezán

bors

citromlé

 

A csirkemellet apró kockákra vágjuk, fűszerezzük, majd serpenyőben olívaolajon megsütjük, kb fél citrom levét ráöntjük. Amikor már majdnem kész, ráöntjük a szezámmagot majd még 1-2 percig kavargatjuk h a szezámmag is megpiruljon.

Ha elkészültünk a hússal, rátesszük a salátára, és elkészítjük az öntetet. Ehhez 1 pohár joghurtba belekeverjük a mustárt, édesítőszert, parmezánsajtot/vagy sörélesztő pelyhet mely ízben majdnem ugyanaz ízlés szerint, sót, borsot és pár csepp citromlét. Ráöntjük a salátára és az egészet jól összekeverjük.

 

 

Királyrák

 

 

Királyrák farkak (METRO áruházból); tengeri só; bors; petrezselyem; chillis - fokhagymás olivaolaj,; szeletelt hagyma; szeletelt olivabogyó; összepárolva 10-15 perc alatt. Köretnek saláta, babyspenót, savanyúság ajánlott.

 

 

Madártej

 
 
 

Hozzávalók:

8-10 tojásfehérje

Zuckwia édesítő

Vaníliás fehérjepor

Zsírszegény tej

 

A tojásfehérjéket géppel habbá verjük, majd kanállal felszaggatva forró vízbe helyezzük és készre főzzük. 2-3 liter zsírszegény tejbe 3-4 adagolókanál vaníliás fehérjét és ízlés szerint édesítőt keverünk. Erre helyezzük rá a már kifőtt tojáshab darabokat. Tetszés szerint akár vanília aromával is megfűszerezhetjük. A nap bármely szakában bátran fogyasztható!

 

 

Ne legyél puding!

 
 
 

Proteines Puding: a zselatint a csomagoláson található utasítás szerint elkészítjük, csak ez esetben a hozzáadott folyadék a 8-10 dl víz/vagy tejben elkevert fehérjepor lesz (akár ebből is alkamazhatunk laktózmenteset, mivel létezik a hazai termékpiacon is). Öntetként finom nulla kalóriás eperszószt használhatunk. Jó étvágyat kívánunk!

 

Tökmagkrémes sali

1.
 
 
2.
 
 

Pirított csirkemell csíkok salátába keverve joghurtos-tökmagkrémes öntettel; omega zsírsavas ropogtatóssal.

 

 

Ízvarázs

 
 

Nyári zöldséges csirkevarázs: sárgarépa, hagyma, gomba, csirkemell, petrezselyem, só, bors, majoranna, light joghurt, fűszeres csirkemell, olíva olaj (előmelegített sütőben, 200 fokon, 1- 1,5 óra sütés)

 

 

Munkahelyi gyorscsemege

 
 

Javaslatok: bármely szupermarket tortilla tekercse; Twist tonhal törzs natúr lében; light joghurt, vagy minimális adag a kedvenc szószunkból (finoman átkenjük a vele a tonhalat), saláta, paradicsom, esetleg 1 szelet Tolle light sajt még pluszban. Az adagok egyéni jellemzőktől függnek, lehet többet ill. kevesebbet készíteni, kisebb- vagy nagyobb méretű tekercs felhasználásával. Legyünk Virtuózak a konyhában!

 

 

Pizza light: túróból

 
 

Hozzávalók:

Tészta:

220 g Update 1 lowcarb mastermix liszt/ vagy tönkölyliszt

220 g teljes kiörlésű zabliszt

500 g zsírszegény túró

lenmag

oregánó

3 ek. olívaolaj

fél csomag instant élesztő

Szósz:

1 fej hagyma

200 g paradicsomlé

Olasz fűszerkeverék ízlés szerint / pl. Update Italian Marinade/

fél üveg Jamie Oliver szósz / Tomato, olive and garlic pasta sauce/