A vércsoport szerinti táplálkozás

2013.09.08 14:13

Előszó

    Ennek az oldalnak nem az a lényege hogy kritizálja az újfajta "csodadiétákat", csupán a látókört kívánja szélesíteni az egészséges táplálkozás témakörében. Edzőként mindig is a változatos, magas biológiai értékkel rendelkező fehérjéket és az összetett szénhidrátokat valamint zöldségeket tartalmazó étrendet fogom javasolni a hosszútávú Célok elérésének és megtartásának érdekében. Jó olvasást kívánok!

 

A vércsoport szerinti diéta alapjai

   

    Mindannyian ismerjük a problémát: egészségesen étkezünk és teljes értékű táplálékot fogyasztunk - talán még a szelektív táplálkozás szabályait is betartjuk -, mégis fáradékonynak és feszültnek érezzük magunkat, emésztési és súlyproblémáink vannak. Az ok az élelmiszerek kiválasztásában lehet. Az orvosi kutatásban régóta köztudott, hogy az úgynevezett egészséges élelmiszerek nem minden ember számára egyformán hasznosak. Mégis csak az amerikai James D'Adamo és fia, Peter fedezte fel hosszas kísérletek után ennek az okát. Rájöttek, hogy a vércsoport döntően befolyásolja, hogy az ember bizonyos élelmiszereket elbír-e vagy sem.

 

Két orvos egy eredmény

 

    A vércsoport szerinti diéta fő tézise annak felismerése, hogy nem minden élelmiszer alkalmas minden vércsoporthoz tartozó ember számára. Dr. James D'Adamo már az ötvenes években felismerte, hogy egy szanatórium betegei, akik a szokásos egészséges "egységmenüt" kapták, egészen különböző módon reagáltak. Egy részüknek nagyon jót tett az étel, másoknak - úgy tűnt - inkább ártott. D 'Adamonak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy mindennek a vércsoporthoz lehet köze. Ezért meghatározta a betegek vércsoportját, és megfigyelte, hogy az egyes vércsoportokhoz tartozók hogyan reagálnak a különféle élelmiszerekre. Az eredmény megdöbbentő volt. Kitűnt, hogy tényleg közvetlen összefüggés van a vércsoport és a táplálkozás között.

    De D'Adamo felismerése eleinte csupán érdekes elmélet volt, amit egyedül a szubjektív megfigyelésre alapozott. Ezért az orvos fia, Peter továbbgondolta apja lenyűgöző felfedezését, majd tudományos kísérletekkel ellenőrizte, rendszerezte és kiegészítette a téziseket, hogy levonhassa következtetéseit.

 

 

Az élelmiszerek három csoportja

    Dr. Peter D'Adamo szerint az élelmiszerek három csoportra oszthatók: olyan termékekre, amelyeket az adott vércsoport nagyon jól bír, amelyek tehát "ideálisak"; olyan élelmiszerekre amelyek "károsak"; és "problémamentes" élelmiszerekre, amelyeknek nincs különsebb hatásuk az anyagcserénkre, és ezért étrendünk jó kiegészítői lehetnek.

 

Vér és vércsoport

    Vérünk egyfajta "fuvaros". Oxigént és tápanyagokat szállít a szervezet szöveteihez, felveszi a szövetekből a hulladékanyagokat (pl. a széndioxidot) és elszállítja őket. Ezenkívül a vérben antitestek is találhatók. Ezek a fehérjeanyagok az immunrendszer részt képezik. Rátapadnak az idegen anyagok és kórokozók meghatározott felületére. Ez agglutinációhoz vezet: az idegen testek összeragadnak és összecsomósodnak, ezáltal az immunrendszer könnyebben felismeri és megsemmisítheti azokat. Minden ember a négy vércsoport egyikéhez tartozik: 0, A, B vagy AB. A vércsoportok elsősorban a vörösvértestek felületi struktúrájában különböznek, azaz az úgynevezett antigénekben. Ha például vérátömlesztésnél a két vércsoport érintkezésbe lép egymással, azonnal és közvetlenül heves antitest-reakciók léphetnek fel.

 

 

Vércsoport és a táplálék hasznosítása

     Az élelmiszerek különböző emészthetőségének oka az emberiség fejlődéstörténetével magyarázható. Az evolúció során az ember új életteret hódított meg, és ezzel újfajta táplálékot talált. Az emésztőrendszert, az anyagcserét és az immunrendszert új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból három új vércsoport alakult ki, amelyek jobban alkalmazkodtak az új körülményekhez.A táplálék változásával párhuzamosan az immun-rendszer is átalakult. Ha az ember olyan élelmiszert fogyaszt, ami nem illik a vércsoportjához, akkor ez heves antitest reakcióhoz vezethet. Ennek az az oka, hogy immunrendszerünk összetéveszt bizonyos, számára "ismeretlen" étkezési fehérjéket (lektineket) egy idegen vércsoport antigénjevel. A lektinek azonban nemcsak a már említett agglutinációhoz vezetnek, hanem emésztési zavarokhoz és az anyagcsere lassulásához is.

 

0-s vércsoport

    A 0-s ősvércsoporthoz tartozó emberek 40 ezer évvel ezelőtt Afrikában éltek. Ügyes vadászok voltak, táplálékuk alapját a hús képezte, emésztőrend-szerük alakulására döntő hatással volt az állati fehérje nagy részaránya. És a 0-s vércsoporthoz tartozóknak mind a mai napig nincs problémájuk a hús megemésztésével. De 30 ezer évvel ezelőtt az ember a zsákmányt űzve elhagyta Afrika szavannáit. Ekkor olyan élettérbe került, ahol ritka volt a vad, ott új táplálékforrást kellett keresnie. 

 

A vércsoport

    Az A vércsoport mintegy 25-15 ezer évvel ezelőtt jelent meg a Közép-Keleten és Ázsiában. A nomád vadászok letelepedett földművesekké váltak, gabonafélék és egyéb növényi eledel játszották a legfontosabb szerepet táplálkozásukban. A szociális struktúra változásai is döntőek voltak. A parasztok szűk térben éltek együtt. Az új életmód következtében a kórokozók könnyebben terjedtek emberről emberre. Az emberi immunrendszernek tehát külö-nösen hatékonynak kellett lennie.

    Az "új" A vércsoport gyorsan elterjedt. Ázsián és a Közel-Keleten keresztül ezen vércsoport génjei Európába, ahol az A-vércsoport ma is igen gyakori.

 

B vércsoport

    15-10 ezer évvel ezelőtt a Himalája és India között alakult ki a B vércsoport. Ebben a régióban különlegesek voltak az életfeltételek az ember számára: a klíma rideg, a táplálkozás pedig rendszertelen és gyakran igen egyoldalú. Fermentált (erjesztett) tejtermékek, mint például joghurt, kefir, sajt jelentették a táplálkozás igen fontos alkotóelemeit. De az állattenyésztés is igen fontos tényező volt.

    Az itt élő embernek keménynek és szívósnak kellett lennie. Sokszor napokig járt élelem után, és ki volt téve a szél és az időjárás viszontagságainak. Immunrendszere ezért rendkívül erős kellett legyen. A B vércsporthoz tartozó emberek mind a mai napig meglepően ellenállóak a meghűléses betegségek minden formájával szemben. 

    Az évszázadok során a nomádok a Himalája lejtőiről a völgyekbe vándoroltak. A B vércsoport sokáig Délkelet-Ázsia és a széles európai sztyeppék (füves síkságok) lakóira volt jellemző. 

 

AB vércsoport

    Csak 1200-1000 évvel ezelőtt jelent meg az AB vércsoport. Késői kialakulása miatt ez a vércsoport rendkívül ritka. Az AB vércsoport akkor jelent meg, amikor az új népvándorlások során a kelet- és közép-európaiak A vércsoportja az ázsiai mongolok B vércsoportjával keveredett. Az AB vércsoport ismérveit tekintve kapcsolatot jelent az A és a B vércsoport között. Az AB vércsoporthoz tartozó emberek a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozást bírják legjobban. A gyomor-bél tratkus (terület) ebben az esetben tulajdonképpen nem elég erőlteljes az A vagy a B vércsoporthoz tartozók számára tipikus táplálék feldolgozásához. Elvileg tehát nem lehet azt mondani, hogy az A vagy a B vércsoportúak számára "ideális" élelmiszer jó lesz az AB vércsoportúaknak is. A B vércsoporthoz tartozó elődöktől az AB vércsoportúak erős immunrendszert örököltek. Ez a vércsoport ezenkívül különösen ellenálló az autoimmun (az immunrendszer a saját alkotóelemeit idegen testként kezeli, s elpusztításukra törekszik) betegségekkel szemben, mint például a reumatikus (izületi gyulladásos) betegségek és az allergia.

 

A helyes táplálkozás

    Egészen a mai napig magunkban hordozzuk őseink genetikai örökségét. Amilyen különböző volt az ember élettere az idők során, olyan különböző volt táplálkozásának alapja is. Ezt a körülményt mai is figyelembe kell vennünk.

 

0-s vércsoport

    A 0-s vércsoportnál az emésztőrendszer elsődleges feladata a hús feldolgozása. Ezért a gyomorban magas a savkoncentráció, ami nagyon fontos a fehérje feldolgozásához. A 0-s vércsoporthoz tartozók így a hús mellett a tengeri halakat is könnyen emésztik. De nem minden állat fehérje problémamentes. Kerüljük ezért a tehéntejet és a tejtermékeket. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű kalciumot vigyünk be a szervezetbe más formában. A tofu, zöldfőzelékek, brokkoli, diófélék, lazac, gyökérfélék nagy mennyiségben tartalmaznak életfontosságú kalciumot.

    A gyomor magas savkoncentrációja miatt a 0-s vércsoportú embereknek mindenekelőtt a gabonaféléket és gabonából készült termékeket kell kerülniük. Ráadásul a gabonában lévő ragasztófehérje (glutén) zavarja az inzulin-anyagcserét.

    Dr. D'Adamo megállapította, hogy a burgonya és a hüvelyesek egyes fajtái is negatívan hatnak a 0-s vércsoportúak anyagcseréjére. A lencsében és egyes babfajtákban lévő lektin például bázikus állapotot hozhat létre az izomszövetekben. Pedig épp a 0-s vércsoportba tartozóknál fontos, hogy az izmokban enyhén savas legyen a környezet, hogy a kalóriát optimálisan tudják feldolgozni. A friss zöldség és gyümölcs a 0-s vércsoportnál a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kiegészítője. Következetesen kerüljék azonban a számukra emészthetetlen élelmiszereket. Mivel a 0-s vércsoportúak gyomrának magas a savkoncentrációja, ez könnyen savtúltengéshez vezethet, kerülni kell tehát a savanyú gyümölcsöket is.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_0-as-vercsoport-szerinti-etrend_0-as-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

A vércsoport

    Az A vércsoporthoz tartozó ember sokkal nehezbben emészti az állati fehérjét, mint a 0-s vércsoportú. Emésztőrendszere ugynis a szénhidrátok fel-dolgozására van kitalálva. A savkoncentráció a gyomorban ennek megfelelően csekély. Ezért a hús megemésztése nagyon sokáig tart. Ráadásul a húsban lévő tápanyagok nem teljes mértékben alakulnak át energiává, ehelyett zsírtartalékot képeznek. Néhány kivételtől eltekintve (pl. joghurt) a tej és a tej-termékek is károsak a bennük lévő lektin miatt az A vércsoportúak számára. Fehérjeforrásként mindenekelőtt a szójatermékek jöhetnek szóba, mint például atofu, amelyet az A vércsoportúak nagyon jól hasznosítanak. Jó kiegészítést jelenthetnek az édesvízi halak is, amelyek gyenge kötőszövet-tartal-

muk miatt könnyebben emészthetők, mint a hús.

    Álatlában az A vércsoporthoz tartozók különösen jól hasznosítják a komplex szénhidráttartalmú rizst és gabonatermékeket. Vigyázni külösen a búzával ajánlatos. Az izomzat arra savasan reagálhat. A 0-s vércsoportúakkal ellentétben az A vércsoportú embereknek bázisalapú izomszövetre van szükségük, hogy jó legyen a teljesítőképességük. Mindenképpen kerülniük kell a burgonyát és egyes hüvelyeseket (pl. bizonyos babfajtákat), mivel azok súlyproblémát és egészségkárosodást okozhatnak.

    Az A vércsoportú emberek különösen jól hasznosítják a növényi táplálékot, ezért sokan lesznek közülük tudatosan vagy ösztönsen vegetáriánusok. Az egészséges táplálkozáshoz szinte minden gyümölcs és zöldségfajta megfelelő. Vigyázni kell azonban a paradicsommal, amely magas lektintartalma miatt feltétlenül kerülendő.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_A-vercsoport-szerinti-etrend_A-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

 

B vércsoport

 

    

       A B vércsoporthoz tartozók szinte "mindenevők", erőteljes emésztőrendszerüknek köszönhetően egészséges és változatos táplálkozás esetén lép fel náluk a legkevesebb probléma. Viszont különösen hatékonyan dolgozzák fel a táplálékokat, ami túlsúlyhoz vezethet. Ajánlott tehát a mértékletesség.

    A B vércsoportú ember jól hasznosítja a tejet és szinte minden tejterméket, ez alól csak a nemes penészes és az ömlesztett sajtok képeznek kivételt. A húst is jól feldolgozza ez a vércsoport. Csak a szárnyasokat (kivétel a pulyka) kell nagy ívben kerülni. Mindenekelőtt a tyúkhús egészségtelen a káros lektin miatt. A hal, főként tengeri hal, igen jól emészthető a B vércsoportúak számára, és a benne lévő halolaj miatt különösen egészséges. Óvakodni kell azonban a kagylóktól, rákoktól, a héjas állatoktól: ezek káros fehérjéket tartalmaznak. A komplex szénhidrátoknál a B vércsoportúaknak gondosan kell válogatniuk. Hasznosítják ugyan a burgonyát, valamint számos hüvelyest és gabonafélét, de egész sor terméket kerülniük kell. Különösen a hajdina, a lencse és a kukorica káros, mert ezek negatívan befolyásolják a vércukorszintet. A búza és a rozs sem egészséges. A benne lévő glutén (ragasztófehérje) zavarja az inzulin-anyagcserét, akadályozza a tápanyagok optimális átalakulását, és zsírlerakódást idéz elő.

    Mint az összes többi vércsoportúnek, a B vércsoporthoz tartozóknak is főleg növényi táplálékra kellene áttérniük. A semleges zöldség- és gyümölcsfajták között nagy választékot találnak ideális, illetve problémamentes élelmiszerekből. Különösen egészségesek a káposztafélék. A paradicsomról azonban - akárcsak az A vércsoporthoz tartozóknak - lektintartalma (lektinek: vércsoportunkkal összeegyeztethetetlen fehérjék) miatt le kell mondaniuk.

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_B-vercsoport-szerinti-etrend_B-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

AB vércsoport

    Az AB vércsoportúak ideális tápláléka az A és a B vércsoporthoz tartozóknak ajánlott élelmiszerek keverése. Lényegében a B vércsoporthoz hasonlít, de vannak korlátozások, amelyek az A vércsoportra jellemzők. Akárcsak az A vércsoportúaknak, az Ab vércsoporthoz tartozóknak is alacsony a gyomorsak-koncentrációja, ezért a húst és szárnyasokat törölniük kellene az étrendből. Egyes húsféléket (pl. pulyka, bárány, nyúl) ugyan jól hasznosítanak, mégis jobb, ha lemondanak róluk, hogy ne terheljék túl az emésztőrendszerüket.

    Az AB vércsoporthoz tartozók fehérjeszükségletüket főleg halak, tej- és szójatermékek útján fedezzék. Mindenekelőtt a tejtermékek között találhatóak nagy számban "ideális" és jól hasznostható élelmiszerek. A komplex szénhidrátok tekintetében is vannak hasonlóságok az A és a B vércsoportúakkal. Ami a hajdinát és kukoricát illeti, ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a B vércsoportúak esetében: negatívan befolyásolhatják a vércukorszintet. A hüvelyes növényekre vonatkozó szabályok hasonlóak, mint az A vércsoportúaknál: egyes babfajtáktól tartózkodni kell. A búza általában problémamentes. Aki azonban gyors súlycsökkenésre törekszik, kerülje a gabonaféléket is.

    A gyümölcs és zöldség képezze a táplálék döntő részét. Ezek a semleges termékek bőségesen tartalmaznak életfontosságú vitaminokat és ásványi anyagokat. Néhány kivételtől eltekintve (pl. retek) a zöldségfélék jól emészthetők. Még a paradicsom is, amit az A és B vércsportúak nem fogyaszthatnak, problémamentes. A gyümölcsök közül erősebben kellene a C-vitamin-tartalmúakra koncentrálni, mivel ezek az AB vércsoportúak számára különösen egészségsek. Kivételt képez a narancs, mert erősen irritálja a gyomornyálkahártyát. Az AB vércsoportúak emésztőrendszere különösen érzékeny. Kerüljenek mindent, ami túlságosan irritálhatja a gyomrot. Az erősen fűszeres ételeket ugyanúgy el kell tüntetni az étrendjükből, mint az ecettel készített önteteket (joghurtmártással helyettesíthetők).

 

https://www.fogyas.info/AB0-terv_AB-vercsoport-szerinti-etrend_AB-vercsoport-dieta-tablazat.php

 

Forrás: Christopher J. Hammod - Vércsoportdiéta